tag:blogger.com,1999:blog-7421249439952450242024-03-13T13:05:39.971+01:00Prostota najsmaczniejsza!Przepisy na nasze domowe fascynacje na talerzuFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.comBlogger87125tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-78499168661514593342013-11-11T11:14:00.001+01:002013-11-11T11:14:18.936+01:00Rozgrzewający budyń jaglano-kokosowy
Na rowerze już coraz zimniej, nie zawsze wystarczają rękawiczki. Spacery, choć nadal radosne i piękne, z radością witają ciepło mieszkania. Powroty rozgrzewamy więc ulubioną kaszą jaglaną; by urozmaicić jej podawanie jakiś czas temu wymyśliłam własne składniki i proporcje na budyń z niej. Efekt pyszny, lekki, ale sycący; rzeczywiście rozgrzewa;)
Składniki:
300 ml Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-46134338884056185702013-10-26T23:27:00.000+02:002013-10-26T23:27:01.215+02:00Owocowa drożdżówka sypana
Jesień sprzyja wieczornym rozmowom - pachną u nas owocowymi drożdżówkami;) Kawałek po kawałku znika odmiennie od procesu powstawania, błyskawica apetytu zawsze trafia na domową solidarność. Przed popołudniowymi spacerami zsypuję do miski składniki i toczę kulę kruszonki, powroty są energiczne - kaaażdy marzy o cieście, łatwo więc o pomocników. Przygotowanie jest łatwe, Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-90687197374072675262013-04-03T21:59:00.000+02:002013-04-03T21:59:14.202+02:00Ciasteczka maślane z nutą amaratusowo-kokosową
Zimowy chłód sprzyja podjadaniu, lepiej więc kontrolować pochłaniane ilości oraz wartość składników;) Wykonanie ciasteczek z tego przepisu jest błyskawiczne, znikają jeszcze szybciej; ze względu na amarantus i kokos robię je często i chętnie od czasu poznania. Jak to maślane słodycze - delikatnie rozpływają się w ustach, złociste zabarwienie kurkumą nastraja radośniejFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-15010883506309643802012-05-06T15:34:00.001+02:002012-05-06T15:34:43.878+02:00Zupa jaglano-daktylowa
Piasek i trawa grzeją stopy; rytuał codziennego stąpania po nich z dziećmi smakuje beztroską. Z uśmiechem wyciągamy dłonie po kolejną puszystość dmuchawcy. Podsłuchujemy ptaki. Każda z takich chwil to zanurzenie w lekkość, naturę, zwyczajną niezwyczajność, tym bardziej więc jest piękna. Poranna miska zupy jaglano-daktylowej syci na długo, nie spieszymy się więc z Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-78694870592081678862012-04-28T10:14:00.001+02:002012-04-28T10:14:28.957+02:00Bułeczki kukurydziane
Zalew wszechobecnego słońca jest niezwykle energetycznym uśmiechem! Rozpycha się we mnie, tłoczy właściwie wszędzie, nastrajając kreatywnie. Upycham więc dni tym, na co do niedawna brakowało czasu, upiększam, zmieniam, tworzę. Z łąk beztrosko się śmieje żółć mleczy, obsypane nią forsycje puszą się subtelnie a dumnie, nieśmiało spoglądają swym okiem stokrotki. Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-56784775543777521852012-04-18T22:37:00.000+02:002012-04-18T22:37:44.457+02:00Zupa pokrzywowa
Każdego miesiąca las pachnie inaczej; skarbem jest nasza polska zmienność pór roku! Kwiecień rozsiewa wokół delikatny zapach zieloności. Nigdy później nie będzie już tak lekka, subtelna, radosna! Delektuję się każdym spojrzeniem na nią, jak dziecko cieszę się przywitaniem z tą, której na poprzednim spacerze nie było. Tak, zieleń dodaje skrzydeł! I smaków, do których miesiącamiFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-11168751441782547842012-04-14T22:25:00.000+02:002012-04-14T22:25:18.611+02:00Placuszki jaglano-twarogowe
Główki fiołków coraz śmielej wyglądają zza odważniejszych od nich liści. Od lat urzekają mnie subtelnością, misternym pięknem; to jedne z ulubieńszych kwiatów. Schylam się, by podglądnąć ich mikroświat, intensywniej złapać kolor, kształt, słodką woń. Dawniej robiłam z nich maleńkie bukiety, nadal egoistycznie przedłużam ich żywot blisko mnie - teraz jednak w balkonowymFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-22280948287856965362012-03-30T17:25:00.001+02:002012-03-30T17:25:38.912+02:00Wodne rogaliki
Na każdym spacerze wyłapujemy okruchy coraz śmielszej wiosny - pierwsze listki, żółciejące kropeczki podbiałów, głośniejsze ptasie śpiewy... Pogodnieję łagodnością i ciepłem, uśmiecham się jeszcze szerzej. Jaki więc może być wieczorny deser, jak nie lekkie, słooodkie rogale? Wykonuję je leniwie, pomiędzy stosem piętrzących się zadań domowych i ta niedbałość im Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-67707678967977369442012-03-17T21:50:00.000+01:002012-03-17T21:50:26.662+01:00Pączki
Coraz łatwiej wypatrzeć delikatnie okrąglące się pączki w lesie czy na działce!!! Bezcennym jest widok nieśmiało przebijającej się na gałązkach zieleni! Jeszcze jej maaało, tym bardziej więc cieszy. By spotęgować jej subtelną radość u nas słodycz pączków- przesadne, ale jakże rozkoszne objadanie się nimi. Prostymi, choć czasochłonnymi, słooodkimi, różanymi; naszymi. Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-57556509346915811342012-03-11T22:35:00.004+01:002012-03-11T22:35:52.968+01:00Zupa marchewkowa
Czekanie na wiosnę to wzmożona czujność, wrażliwość na trzepot ptasich skrzydeł, delikatnie nabrzmiewające pąki drzew, cieplejszy powiew wiatru. Łudzenie się, że już blisko. Znowu nie... Wypatruję, czekam, tymczasem cieplę nas lekką zupą z przepisu stąd. Delikatnie rozgrzewa, wspaniale pachnie, no i ogromne smakuje!
Składniki:
400 g marchwi
1 Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-75320450979774255532012-02-15T22:37:00.003+01:002012-02-16T11:29:08.914+01:00Surówka buraczana
Przepis stąd odświeżył moją miłość do buraka! Jakże waaarto było poeksperymentować z nowym smakiem! Nie miałam w zwyczaju jadać surowych buraczków, a szkoda- są wówczas najwartościowsze przecież. Surówka okazała się soczysta, delikatnie słodka, chrupiąca. Bliskość zbliżającej się wiosny potęguje we mnie wołanie o ogrodową świeżość owoców i warzyw, zajadaniemFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-75776724444062846862012-02-11T21:04:00.001+01:002012-02-11T21:04:37.355+01:00Ciasteczka anyżowe
Czasem nie wystarczają owoce- po prostu muszę podjadać coś słodkiego. Nie raz, ani dwa, lecz wieeele; coś, co za jednym razem łatwo znika w ustach, delikatnie się w nich rozpuszcza i nie krzyczy swym smakiem. Coś, po co znów można sięgać- choćby ciastko, które wciąga i nie nuży po chwili. Czytam więc z miseczką wypełnioną niewielkimi kształtami i na przemian- Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-33182571794469669952012-01-07T22:37:00.000+01:002012-01-07T22:37:33.023+01:00Muffinki z jabłkiem i cynamonem
Jabłko i cynamon to jeden z moich ulubionych słodkich duetów, więc gdy wypatrzyłam je tutaj, musiałam koniecznie upiec. Są niezwykłe! O wyraźnie miodowej nucie, wilgotne, aromatyczne; wspaniale rozgrzewają wyziębienie obecnymi wiatrami. Entuzjastom ciasta marchewkowego dopowiem, by upiekli od razu z podwójnej porcji- mają jeszcze bardziej szlachetny, nieco Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-44585835640185065232012-01-03T22:07:00.000+01:002012-01-03T22:17:06.458+01:00Zupa wiśniowa
Tryskający słońcem spacer lasem, pudełko działkowych mrożonych wiśni- prezent urodzinowy od sąsiada dla naszego przedszkolaka i rozkoszny zapach zupy w domu... Właściwie niewiele, a jednak czuć beztroskę i lekkość lata. Na przekór kalendarzowej zimie orzeźwiający, delikatnie kwaśny smak- może się zdenerwuje i wreszcie zarzuci nas śniegiem? Intensywność koloru Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-29490537107524956852011-12-10T20:53:00.000+01:002012-01-03T22:21:22.951+01:00Pierniczki
Od zawsze pielęgnowanie pierniczkowej tradycji należy do
naszej babci, w tym roku podobno znów dostaniemy swoją porcję. Można by
więc ich nie piec, lecz... Przygotowywanie ich to dziecięca radość,
miejsce na wesołą twórczość; po prostu wspaniała rodzinna zabawa! Upiekliśmy więc
swoją pierwszą porcję, przez nasz apetyt nie doczekała się lukru.
Była pachnąca, Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-39954660457206383452011-11-26T20:44:00.000+01:002011-11-27T11:45:34.209+01:00Krucha szarlotka
To ostatnio nasz ulubiony słodycz- niby zwyczajny, a przez niewymyślność jeszcze bardziej urzekający. Kruche ciasto jest delikatne i nienatarczywe smakiem, zamiast niego wybija się duża ilość soczystych jabłek o wyraźnie korzennej nucie. Kusi roznoszącym się w kuchni zapachem, podjadamy więc nieustanne; nigdy długo nie leży, a smakuje każdemu. Przepis powstał z Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-61704066191926489282011-11-10T10:35:00.000+01:002012-01-07T22:38:12.543+01:00Gruszkowe babeczki maślane
Gruszkowy urodzaj w tym roku przeogromny, wiec delektujemy się nim do syta. Przepis na babeczki znalazłam tutaj; zmieniłam nieco niektóre składniki, a formę ciasta zastąpiłam muffinkową- jeszcze bardziej podkreśla połączenie wyrafinowania z prostotą. Są mocno maślane, wilgotne, o wyraźnym smaku karmelu, miękkie. Pyszne i pachnące!
Składniki:
CIASTO:
200 g masła
Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-61976498578007534822011-10-28T22:30:00.001+02:002011-10-28T22:30:25.283+02:00Cukiniowo- ziemniaczane placuszki
Pierwszy raz poczęstował nas nimi sąsiad- przyniósł talerz pełen aromatycznych, jeszcze ciepłych placuszków. Zasmakowały wszystkim tak bardzo, że od tego czasu kilka razy musiałam je przygotować. Niby to znane wszystkim placki ziemniaczane, lecz dodatek cukinii oraz czosnku nadał im bardziej wysublimowany smak, uszlachetnił. Jadamy na dwa sposoby- solone oraz ze śmietanąFantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-24283958403148385392011-10-23T06:13:00.000+02:002011-10-23T06:13:27.791+02:00Drożdżowe dyniowe bułeczki
Znaleziony tutaj
przepis zainspirował mnie do odkrycia nowego baaardzo jesiennego smaku. W tej wersji bułeczki
drożdżowe nie mają jajek, są lekko wilgotne, delikatne i niezwykle
złociste. Doskonale komponują się z kubkiem gorącej kawy zbożowej czy
kakao; rozgrzewają i kuszą. Są proste w wykonaniu i gdyby nie drożdżowe
czekanie- szybkie. Niby zwyczajne, a Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-68902569406211404472011-10-12T12:34:00.001+02:002011-10-12T12:34:09.509+02:00Korzenna zupa dyniowa
Chłód złotej jesieni. Grzejemy więc się rdzawiejącymi liśćmi, żółcią ostatnich słoneczników, ale i pomarańczem dyń. Te ostatnie wyjątkowo obrodziły, dlatego do woli delektujemy się ulubioną zupą. Jej smak nie nudzi się. Rozgrzewa chłodniejszymi wieczorami, uśmiecha się z talerzy radosnym kolorem. Jest inny od wielu z wyraźną korzenną nutą. Konsystencją Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-65158419463076477972011-09-20T10:06:00.000+02:002011-09-20T10:06:06.703+02:00Kminkowe bagietki
Niedawno znalazłam przepis na bagietki- bardzo prosty, a zarazem atrakcyjny wobec naszych częstych domowych chlebków i bułeczek. Piekłam je na tyle często, że po kilku zmianach zamieszczona tutaj receptura przeszła metamorfozę; zmienił się smak, forma zaś nie. Wychodzą z niej dwie bagietki o wyrazistym smaku. Są nietypowe, bo razowe, Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-87830846332299361812011-07-26T10:03:00.000+02:002011-07-26T10:03:06.061+02:00Ciasto drożdżowe z jagodami Smakuje jak najpyszniejsze znane mi jagodzianki, a jest znacznie prościej je wykonać. Przepis znalazłam tutaj i od razu wpisałam do obowiązkowych. Jest aromatyczne, delikatne, nieco wilgotne; łączy prostotę i lato. Długo po wyłączeniu piekarnika jego aromat przesyca dom... Najwspanialej komponuje się ze szklanką mleka!Składniki: 150 g mąki orkiszowej, typ 2000300 g mąki Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-81822358738633341302011-07-24T12:48:00.000+02:002011-07-24T12:48:46.957+02:00Orkiszowo- twarożkowe bułeczki śniadaniowe Pyszna propozycja śniadania szczególnie dla tych, którzy lubią wilgotne ciasto. Są chrupkie, a delikatne, długo utrzymują świeżość, zdrowe. Lubiany przez nas przepis słodkich bułeczek (stąd ) przekształciłam w ten sposób, by smacznie komponowały się np. z sałatą, której nadal u nas w domu dużo... Wykonanie szybkie, a smak niepowtarzalny; przywołuje trochę znany aromat Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-62659502150961012732011-07-22T10:56:00.000+02:002011-07-22T10:56:55.674+02:00Serowo- migdałowe ciasteczka<!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]--><!--[if gte mso 10]>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-742124943995245024.post-20851774540122851602011-05-20T20:10:00.000+02:002012-02-14T09:54:15.254+01:00Zupa szczawiowa
To ostatnie chwile, by zbierać szczaw, potem podobno jest już niezbyt zdrowy. Mamy go trochę na działce, przyszła więc chwila na wiosenną zupę z niego. Bardzo ją lubię, choć rzadko (tylko sezonowo ) gotuję- temu słoiczkowemu czegoś brakuje... Zupa ta ma w sobie coś z sielskości i prostoty. Zamyka w sobie charakterystyczny kwaśny smak, który rozbijają lekko podpieczone Fantazjanahttp://www.blogger.com/profile/09643110069710686390noreply@blogger.com3