Wiosna w swej pełni! Zaczął się najsmaczniejszy sezon działkowy, przede wszystkim pachnący u nas koperkiem. Poniższa chrupiąca sałatka w niezwykły sposób przesycona jest jego aromatem, ale i smakiem. Wybornie komponuje się z pieczywem oraz twarożkiem. Kolorowa, prosta i szybka w wykonaniu.
2 pęczki średnich rzodkiewek
5 ogórków gruntowych średniej wielkości
5 jajek
4 łyżki posiekanego drobno koperku
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Umyte rzodkiewki pokroić w kostkę.
2. Doprawić w salaterce solą i pieprzem, wymieszać.
3. Wierzch posypać łyżką koperku.
4. Obrane ogórki skroić w kostkę, ułożyć na zielonej warstwie.
5. Posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz łyżką koperku.
6. Z ugotowanych na twardo jajek żółtka oddzielić od białek, osobno pokroić w kostkę.
7. Na koperkowej warstwie sałatki ułożyć żółtka, delikatnie doprawione solą.
8. To samo zrobić z białkami.
9. Wierzch polać sosem, zrobionym z jogurtu, majonezu, zmiażdżonego czosnku, doprawionego solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz