Smakuje jak najpyszniejsze znane mi jagodzianki, a jest znacznie prościej je wykonać. Przepis znalazłam tutaj i od razu wpisałam do obowiązkowych. Jest aromatyczne, delikatne, nieco wilgotne; łączy prostotę i lato. Długo po wyłączeniu piekarnika jego aromat przesyca dom... Najwspanialej komponuje się ze szklanką mleka!
Składniki:
150 g mąki orkiszowej, typ 2000
300 g mąki pszennej białej
250 ml mleka
180 g cukru
10 g drożdży instant
2 jajka
30 g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki soli
120 g ugotowanych ziemniaków (1 średniej wielkości )
300 g jagód
Sposób przyrządzenia:
1. Odstawić do wyrośnięcia mieszankę ciepłego mleka, cukru, drożdży oraz mąki orkiszowej.
2. Dodać skrojone masło, posiekanego ziemniaka, jajka; rozdrobnić blenderem.
3. Wsypać mąkę pszenną, esencję oraz sól i wyrobić wiertełkami miksera przez min. 5 minut.
4. Odstawić do wyrośnięcia (około 1 godzina ).
5. Tortownicę wysmarować masłem i przesypać delikatnie kaszką orkiszową.
6. Na przełożone do formy ciasto wsypać jagody.
7. Wgnieść łyżką owoce w ciasto.
8. Odstawić na 20 minut.
9. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz