Proste, a jakże smakowite połączenie sera i migdałów! Jest słodkie w sam raz, nie posiada zbyt wielkich rozmiarów, tym bardziej więc kusi do podjadania. Co ważne- w tej pysznej postaci przemyca zdrowe składniki! Szybkość i łatwość wykonania. Jedyną wadą jest przetrzymanie w lodówce zarobionego ciasta przez min. 2 godziny. Zamiast zaproponowanego nadzienia, można przekładać go np. dżemem, ale migdały działają tu cuda.
Składniki:
CIASTO:
200 g masła
220 g twarogu
80 g mąki orkiszowej, typ 2000
150 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
NADZIENIE:
100 g zmielonych migdałów
70 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Sposób przyrządzenia:
1. Masło drobno posiekać.
2. Mikserem połączyć z nim twaróg.
3. Wmiksować sól i cukier.
4. Stopniowo wsypywać mąki, cały czas miksując.
5. Ulepioną kulę wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
6. Wszystkie składniki nadzienia zmiksować.
7. Rozwałkować cienki placek ciasta (około 3 mm ).
8. Wykrawać z niego szklanką koła.
9. Do wnętrza zgiętych na pół krążków wkładać łyżeczką nadzienie.
10. Składać na pół, niekoniecznie sklejając jak pierogi.
11. Piec ciastka do zrumienienia (ok. 18 min. ) w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
śliczne są! z chęcią zjadłabym takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń