piątek, 28 października 2011

Cukiniowo- ziemniaczane placuszki

     Pierwszy raz poczęstował nas nimi sąsiad- przyniósł talerz pełen aromatycznych, jeszcze ciepłych placuszków. Zasmakowały wszystkim tak bardzo, że od tego czasu kilka razy musiałam je przygotować. Niby to znane wszystkim placki ziemniaczane, lecz dodatek cukinii oraz czosnku nadał im bardziej wysublimowany smak, uszlachetnił. Jadamy na dwa sposoby- solone oraz ze śmietaną i cukrem, zachwycając się prostotą i harmonią smaków.
Składniki:
300 g cukinii
500 g ziemniaków
3 łyżki mąki orkiszowej, typ 2000
3 łyżki mąki pszennej, typ 500
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju oraz większa ilość do smażenia
1 jajko
3/4 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Obrane warzywa utrzeć na tarce o drobnych dziurkach lub zmiksować w blenderze.
2. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
3. Nakładać łyżką na patelnię, smażyć z obu stron na średnim ogniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz