wtorek, 3 stycznia 2012

Zupa wiśniowa

      Tryskający słońcem spacer lasem, pudełko działkowych mrożonych wiśni- prezent urodzinowy od sąsiada dla naszego przedszkolaka i rozkoszny zapach zupy w domu... Właściwie niewiele, a jednak czuć beztroskę i lekkość lata. Na przekór kalendarzowej zimie orzeźwiający, delikatnie kwaśny smak- może się zdenerwuje i wreszcie zarzuci nas śniegiem? Intensywność koloru mimo dodatku śmietany i mąki równie imponująca jak (nie tylko ) dziecięcy apetyt na tego typu smaki!
SKŁADNIKI:
 0,75 l wiśni
0,5 l wody
4 łyżki cukru lub płynnego miodu
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
5 goździków
pół łyżeczki posiekanej wanilii
łyżka posiekanej melisy (świeżej lub suszonej )
groszek ptysiowy lub ryż, czy makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wydrelować wiśnie.
2. Do garnka z gotującą się wodą wsypać owoce, melisę oraz przyprawy.
3. Gotować na małym ogniu około 15 minut.
4. Zmiksować blenderem.
5. Jogurt lub śmietanę połączyć z odrobiną wody; rozbełtać w nich mąkę.
5. Wmieszać w wiśniowy koktajl, dosłodzić.
6. Gotować do zabulgotania.
7. Podawać niezbyt gorącą z ulubionym dodatkiem- groszkiem ptysiowym, ryżem, lanym ciastem...
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam,
    Gratuluję wygranej u mnie na blogu, proszę o podanie adresu e-mail w komentarzu do posta
    (albo od razu dane do wysyłki na mojego e-maila dostępnego w profilu):)

    Pozdrawiam,

    dp

    OdpowiedzUsuń