środa, 12 października 2011

Korzenna zupa dyniowa

     Chłód złotej jesieni. Grzejemy więc się rdzawiejącymi liśćmi, żółcią ostatnich słoneczników, ale i  pomarańczem dyń. Te ostatnie  wyjątkowo obrodziły, dlatego do woli delektujemy się ulubioną zupą. Jej smak nie nudzi się. Rozgrzewa chłodniejszymi wieczorami, uśmiecha się z talerzy radosnym kolorem. Jest inny od wielu z wyraźną korzenną nutą. Konsystencją przypomina nieco zupy- krem, można w niej jednak znaleźć kawałeczki warzyw do gryzienia. Urzeka i dzieci, i dorosłych, domowników i gości.
Składniki:
około 1,4 kg miąższu dyni
3 marchewki
3 ziemniaki
2 cebule
por
0,5 pietruszki
1/6 małego selera
6 ziarenek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki cynamonu
4 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
3 łyżki oleju
0,6 l wody
śmietana do smaku (u nas min. 5 łyżek )
około 200 g ugotowanego ryżu
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
2. Cebulę i pora zeszklić na oleju.
3. Pozostałe warzywa połączyć z przyprawami oraz olejem.
4. Poddusić do miękkości na małym ogniu (około 8 minut ), co jakiś czas mieszając (rozpamula to dynię ).
5. Zalać wrzątkiem; gotować na małym ogniu około 5 minut.
6. Dodać cebulę i pora.
7. Podawać z ryżem oraz odpowiednią ilością śmietany.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz