sobota, 26 listopada 2011

Krucha szarlotka

     To ostatnio nasz ulubiony słodycz- niby zwyczajny, a przez niewymyślność jeszcze bardziej urzekający. Kruche ciasto jest delikatne i nienatarczywe smakiem, zamiast niego wybija się duża ilość soczystych jabłek o wyraźnie korzennej nucie. Kusi roznoszącym się w kuchni zapachem, podjadamy więc nieustanne; nigdy długo nie leży, a smakuje każdemu. Przepis powstał z połączenia wielu mi znanych.
Składniki:
CIASTO: 
100 g mąki orkiszowej, typ 2000
300 g mąki pszennej, typ 550
200 g masła
100 g cukru (najlepiej pudru )
4 żółtka
szczypta soli
16 g cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
JABŁKA:
1 kg jabłek
160 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek zmielonych migdałów
16 g cukru waniliowego
KRUSZONKA:
10 g masła
15 g mąki
5 g  cukru
16 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
JABŁKA:
1. Obrane jabłka pokroić w kostkę.
2. Dusić w szerokim rondlu z pozostałymi składnikami, aż zmiękną (około 15 min. ).
CIASTO:
3. Dokładnie zmiksować cukry z solą i masłem.
4. Wmieszać wiertełkami miksera żółtka oraz (dosypując stopniowo ) obie mąki.
5. Do 1/3 ciasta dodać śmietanę, schłodzić w lodówce do stwardnięcia.
6. 2/3 ciasta wykleić dno oraz boki tortownicy.
7. Ponakłuwać ciasto widelcem.
8. Piec do zrumienienia (około 14 minut ) w 200 stopniach.
CIASTO I JABŁKA:
9. Na upieczony spód nałożyć jabłka.
10. Rozwałkowane ciasto z lodówki nałożyć na jabłka. Można też palcami wyrabiać z niego cienkie placki i zalepiając kolejnymi dziury układać mozaikę na owocach.
KRUSZONKA:
11.Wyrobić ciasto ze wszystkich składników.
RAZEM:
12. Rozkruszyć w rękach kruszonkę lub zetrzeć nad ciastem na tarce.
13. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (około 30 minut ).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz