środa, 15 lutego 2012

Surówka buraczana

 
     Przepis stąd odświeżył moją miłość do buraka! Jakże waaarto było poeksperymentować z nowym smakiem! Nie miałam w zwyczaju jadać surowych buraczków, a szkoda- są wówczas najwartościowsze przecież. Surówka okazała się soczysta, delikatnie słodka, chrupiąca. Bliskość zbliżającej się wiosny potęguje we mnie wołanie o ogrodową świeżość owoców i warzyw, zajadaniem się ich surowością w dużych rozmiarach; surówka ta wpisuje się w odzew tęsknoty, z niewielkimi zmianami oryginału zaczęła więc i u nas często gościć.
Składniki:
0,5 kg buraków
1 duże jabłko
cebula
garść kiełków (najlepiej buraka )
szklanka zalewy z kiszonych ogórków
3 łyżki oliwy
pieprz ziołowy do smaku
sól (niekoniecznie )
Sposób wykonania:
1. Obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Przełożyć do miseczki, zalać zalewą, zostawić na noc.
3. Jabłko i cebulę skroić w kostkę.
4. Wmieszać pozostałe składniki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz