sobota, 28 kwietnia 2012

Bułeczki kukurydziane

      Zalew wszechobecnego słońca jest niezwykle energetycznym uśmiechem! Rozpycha się we mnie, tłoczy właściwie wszędzie, nastrajając kreatywnie. Upycham więc dni tym, na co do niedawna brakowało czasu, upiększam, zmieniam, tworzę. Z łąk beztrosko się śmieje żółć mleczy, obsypane nią forsycje puszą się subtelnie a dumnie, nieśmiało spoglądają swym okiem stokrotki. Zarażona nimi piekę kolejny raz śniadaniową porcję złocistych bułeczek kukurydzianych. Porcja to mała (zaledwie 7 niewielkich), ale jak to zwykle z drożdżowym pieczywem bywa - najlepsza zaraz po upieczeniu, sympatyczna. Lekko słodkawa, delikatnie sycąca, najsmaczniejsza ze szczypiorkiem i masłem;)) Przepis stad.
Składniki:
120 g mąki kukurydzianej
190 g mąki (u nas 80 g orkiszowej, typ 2000 i 110 g pszennej, typ 650)
175 ml wody
8 g świeżych drożdży
3 łyżeczki miodu lub cukru
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. Mąki przesiać, zmieszać razem.
2.  80 g mieszanki mąk połączyć z ciepłą wodą, drożdżami i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić np. wiertełkami miksera.
4. Uformowane bułeczkowe kule odstawić w spokojne miejsce do wyrośnięcia (podwoją swoją objętość).
5. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 10-15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz