środa, 29 grudnia 2010

Andrut czekoladowy

     Wczoraj zebrało mnie na smaki dzieciństwa... Postanowiłam pogrzebać w nieodświeżanych od dana przepisach. Zrobiło się późno, więc przyrządziliśmy z synkiem najprostszy, a jakże smaczny andrut. Dziś już prawie cały zniknął, a mnie nawiedzają wspomnienia wyjazdów do rodziny, u której podczas każdego spotkania czekał.
Składniki:
5 wafli andruta
kostka masła
szklanka mleka w proszku
szklanka cukru pudru
0,25 szklanki mleka
2 łyżki kakao
garść orzechów lub migdałów mielonych
cukier waniliowy
łyżka spirytusu

Sposób przyrządzenia:
1. Masło stopić w rondelku i zestawić.
2. Dodawać do niego kolejno wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszając.
3. Zalać wrzącym mlekiem i spirytusem.
4. Zimną masą smarować andruty.
5. Przykładać wafle do siebie.
6. Odstawić obciążone np. książkami, by dobrze do siebie przywarły (wystarczy godzina ).
 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz