czwartek, 30 grudnia 2010

Żurek wiejski

     Po świątecznym obżarstwie zachciało nam się prostego obiadu. Takiego zwykłego, z wyraźnym, a jednak łagodnym jednym smakiem. Zakisiłam mąkę na żurek, czekaliśmy dwa dni; wczoraj zjedliśmy- jest czym zachwycać podniebienie! Przepis nieco zmodyfikowałam, a pochodzi od wujka, u który codziennie rano serwował żurek swoim domownikom.

Składniki:
ZAKWAS:
szklanka mąki żytniej
0,5 l wrzącej wody
skórka razowego chleba
szklanka zimnej wody
ZUPA:
litr wody
3 ziemniaki
biała część pora
pół małego selera
małe: marchewka i pietruszka
około 15 cm dobrej kiełbasy
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki chrzanu
3 łyżki śmietany
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
kostka warzywna
sól, pieprz, posiekana natka pietruszki- do smaku
4 ugotowane jajka

Sposób przyrządzenia: 
1. Mąkę zalać wrzącą wodą, dodać skórkę. 
2. Przykryty ściereczką zakwas zostawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin.  
3. Gdy zacznie fermentować, zalać zimną wodą.
4. Skrojone drobno warzywa i kiełbasę wrzucić na gotującą się wodę.
5. Dodać przyprawy.
6. Po około 10 minutach dodać zakwas, gotować jeszcze około 7 minut, często mieszając.
7. Dodać śmietanę i chrzan.
8. Na talerzach rozkroić jajka, polać je żurkiem; całość posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz