piątek, 13 maja 2011

Sałatka rzodkiewkowo- ogórkowa

     Wiosna w swej pełni! Zaczął się najsmaczniejszy sezon działkowy, przede wszystkim pachnący u nas koperkiem. Poniższa chrupiąca sałatka w niezwykły sposób przesycona jest jego aromatem, ale i smakiem. Wybornie komponuje się z pieczywem oraz twarożkiem. Kolorowa, prosta i szybka w wykonaniu.
Składniki:
2 pęczki średnich rzodkiewek
5 ogórków gruntowych średniej wielkości
5 jajek
4 łyżki posiekanego drobno koperku
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Umyte rzodkiewki pokroić w kostkę. 
2. Doprawić w salaterce solą i pieprzem, wymieszać. 
3. Wierzch posypać łyżką koperku. 
4. Obrane ogórki skroić w kostkę, ułożyć na zielonej warstwie. 
5. Posypać niewielką ilością soli i pieprzu oraz łyżką koperku. 
6. Z ugotowanych na twardo jajek żółtka oddzielić od białek, osobno pokroić w kostkę. 
7. Na koperkowej warstwie sałatki ułożyć żółtka, delikatnie doprawione solą. 
8. To samo zrobić z białkami. 
9. Wierzch polać sosem, zrobionym z jogurtu, majonezu, zmiażdżonego czosnku, doprawionego solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz