środa, 18 maja 2011

Słodkie naleśniki z ziarnami

     Mistrzynią naleśników od zawsze była Ewa- wychodziły jej cieniuteńkie, aromatyczne, delikatne. Zaraziła nas miłością do nich do tego stopnia, że jadamy je niemal codziennie. Nowy przepis na nie znalazłam tutaj. Zachwycił mnie nieco inną od wypracowanej listą składników i ich proporcji, szczególnie dodatkiem zdrowych ziaren. Okazał się trafiony! Zmodyfikowałam go trochę, nie potrafię chyba inaczej. Smakują nieco odmiennie od tradycyjnych, równie szybko jednak znikają z talerzy.
Składniki:
1,25 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki orkiszowej, typ 2000
0,5 szklanki mąki pszennej białej
0,25 szklanki oleju
3 łyżki maślanki lub jogurtu
1 jajko
3 łyżki zmielonych migdałów i pestek słonecznika
3 łyżki cukru
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki ubić dokładnie trzepaczką.
2. Odstawić ciasto na około 15 minut.
3. Około 3- 4 łyżki ciasta wlewać na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu.
4. Smażyć obustronnie na złoty kolor.
5. Podawać z dżemem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz