niedziela, 24 lipca 2011

Orkiszowo- twarożkowe bułeczki śniadaniowe

     Pyszna propozycja śniadania szczególnie dla tych, którzy lubią wilgotne ciasto. Są chrupkie, a delikatne, długo utrzymują świeżość, zdrowe. Lubiany przez nas przepis słodkich bułeczek (stąd ) przekształciłam w ten sposób, by smacznie komponowały się np. z sałatą, której nadal u nas w domu dużo... Wykonanie szybkie, a smak niepowtarzalny; przywołuje trochę znany aromat maślanych bułeczek.
Składniki: 
180 g mąki orkiszowej, typ 2000
260 g mąki pszennej
170 g twarożku
250 ml mleka
3 łyżki oliwy
1 jajko
10 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kminku
Sposób przyrządzenia:
1. W misce rozmieszać obie mąki.
2. Zrobić w nich zagłębienie, do którego wlać ciepłe mleko rozmieszane z cukrem i drożdżami; pozostawić do wyrośnięcia.
3. Ugnieciony widelcem twarożek połączyć z zawartością miski.
4. Dodać pozostałe składniki.
5. Wyrabiaać je dokładnie wiertełkami miksera przez około 5 minut.
6. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
7. Nakładać łyżką na natłuszczoną blaszkę niewielkie górki ciasta.
8. Gdy wyrosną, piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni (około 16 minut ).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz