środa, 9 marca 2011

Babka cytrynowo- migdałowa

     Wczoraj dostałam od moich chłopców tak piękne kwiaty, że postanowiłam zrobić im słodką niespodziankę. Radośnie grzejące słońce przekonało mnie do zamieszczonego poniżej przepisu. Połączenie cytryny, migdałów i maślanki okazało się wspaniałe! Babka ma delikatny cytrynowy posmak, jest lekko wilgotna, o wyczuwalnym posmaku migdałów. Rozniosła po całym domu niezwykły aromat... Przepis  stąd zmodyfikowałam, dodając większą ilość migdałów, zastępując jogurt maślanką i dodając nieco mąki razowej. 
Składniki:
180 g zmielonych migdałów
300 g mąki pszennej
75 g mąki orkiszowej, typ 2000
250 g masła
200 g maślanki
200 g cukru
3 jajka
3 skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Masło, sól i cukier ubić wiertełkami miksera na puch.
2. Cytryny dokładnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
3. Zalać skórki maślanką i zmiksować na miazgę.
4. Do maślanej masy wbijać po kolei jajka, dokładnie miksując.
5. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką lub mikserem (na najmniejszych obrotach ).
6. Formę babki wysmarować olejem, wysypać kaszą manną.
7. Nałożyć ciasto do 0,75 wysokości formy, wyrównać.
8. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni.
9. Dopiekać kolejne 35 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Lekko przestudzić, potem wyjąć.
Smacznego!!!

2 komentarze: