niedziela, 6 marca 2011

Placek cebulowo- porowy

      Podobno to typowo niemiecki placek, najczęściej pieczony jesienią. Jest lekki, a jednak sycący, dość oryginalny dzięki swej ziemniaczano- drożdżowej chrupkiej podstawie. Znakomicie smakuje zarówno świeży, jak i odgrzewany kolejnego dnia czy nawet na zimno. Można go piec jako cienki placek na dużej piekarnikowej blaszce lub też wyższy- na jej połowie. Świetnie komponuje się z gorącym barszczem czerwonym podawanym w kubeczku lub sałatką pomidorową.
Składniki:
50 dag mączystych (! ) ziemniaków
1,2 kg cebuli
3 pory średniej wielkości
50 ml mleka
4 dag drożdży
łyżeczka cukru
około 25 dag mąki
30 dag gęstej śmietany
5 jajek
2 łyżki oleju
1 łyżka kminku
0,2 łyżeczki pieprzu
niepełna łyżeczka soli
0,2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
2. Cebule i pory obrać, umyć i pokroić w kostkę.
3. Zeszklić je na rozgrzanym oleju.
4. Przyprawić: solą, pieprzem i kminkiem.
5. Odstawić do ostudzenia.
6. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do wyrośnięcia.
7. Ostudzone ziemniaki obrać i zmielić.
8. Do rozczynu dodawać stopniowo szczyptę soli, mąkę oraz ziemniaki, nieustannie miksując wiertełkami.
9. Gładkie ciasto odstawić do wyrośnięcia.
10. Żołtka oddzielić od białek.
11. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
12. Śmietanę wymieszać z pieprzem i gałką.
13. Ciasto drożdżowo- ziemniaczane rozwałkować na natłuszczonej blaszce, formując wyższe brzegi.
14. Gdy wyrośnie, nałożyć na niego cebulę i pory.
15. Delikatnie wmieszać śmietanę w białka.
16. Wylać masę na placek.
17. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stponi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz