piątek, 25 marca 2011

Słodki kugel jabłkowy

     Uwielbiam jabłka za ich prosty smak, który chyba nigdy się nie przejada. Kugel w tym wydaniu obfituje w nie; są w dodatku delikatnie przesycone korzennym aromatem. Nie da się zjeść go mało- ma w sobie lekkość owoców i tyle, ile trzeba troszeńkę chrupiących płatków cienkiego ciasta. Najbardziej smakuje jeszcze ciepły, wtedy też intensywniej pachnie. To idealnie rozgrzewający deser na dzisiejszy, nieco pochmurny dzień. Słodki uśmiech gwarantowany! Przepis w nieco zmodyfikowanej wersji pochodzi z książki"Kuchnia żydowska i izraelska" Katarzyny Pospieszyńskiej.
Składniki:
CIASTO:
0,25 kostki masła
0,5 szklanki mąki pszennej białej
0,5 szklanki mąki orkiszowej, typ 2000
1 żółtko
2 łyżki brandy lub lodowatej wody
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
NADZIENIE:
6 szklanek cienkich plasterków jabłek
0,25 szklanki kaszki orkiszowej
0,25 szklanki płatków jęczmiennych
0,75 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki kardamonu
10 goździków
3 łyżki rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów lub migdałów
3 łyżki wiórek kokosowych
5 łyżek masła
Sposób przygotowania:
CIASTO:
1. Ubić razem masło, żółtko i wodę.
2. Zmieszane ze sobą suche składniki, stopniowo dodawać do masy.
3. Wyrobić na jednolite ciasto.
4. Ciasto podzielić na 3 równe części.
NADZIENIE:
5. Cukier dokładnie zmieszać z cynamonem, gałką i kardamonem.
6. W osobnym kubku połączyć bakalie.
7. Trzeci kubek wypełnić mieszanką kaszki i płatków.
RAZEM:
8. Dno formy do zapiekania wysmarować olejem.
9. Wyłożyć je cienko rozprowadzonym palcami jednym kawałkiem ciasta.
10. Ułożyć na nie połowę jabłek.
11. Owoce przesypać połową mieszaniny płatków i kaszki, następnie niecałą połową cukrowej i ostatnią- bakaliową.
12. Ułożyć połowę goździków.
13. Lepione palcami płaty drugiego ciasta układać na bakalie.
14. Powtórzyć czynność z przesypywaniem zawartości kubków i goździków na ciasto.
15. Ostatni kawałek rozwałkowanego ciasta ułożyć na wierzch.
16. Całość posypać odrobiną cukrowej mieszaniny i polać stopionym masłem.
12. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni, aż wierzch się przyrumieni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz