wtorek, 22 marca 2011

Orkiszowy chleb z dynią

     Wiosna zdopingowała nas do częstszego wyjadania zawartości piwnicznych słoików. Wiele tam jeszcze dyni przeznaczonej na lubianą przez nas zupę. Podsunęła mi ona myśl o upieczeniu chleba, który kiedyś był jednym z moich ulubionych. Nie znam proporcji stosowanych przez naszych piekarzy, skomponowałam więc swoje. Posmakował mi- należy do tych "mokrych", o niezwykle subtelnym warzywnym posmaku; mimo braku zakwasu długo utrzymuje świeżość. Jakkolwiek- starym zwyczajem przechowuję go w lodówce. Upieczony ze świeżej dyni będzie miał zapewne bardziej promienisty kolor, na razie na taki trzeba czekać aż do jesieni...
Składniki:
350 g mąki orkiszowej, typ 2000
200 g białej mąki pszennej
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki drożdży instant
200 g ugotowanego miąższu dyni
40 g startej marchewki
4 łyżki pestek dyni
3 szczypty gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Obie mąki przesiać przez sitko i wymieszać razem.
2. Ciepłe mleko połączyć z cukrem.
3. W mące zrobić zagłębienie, wlać do niego mleko.
4. W mąkę wmieszać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Dodać pozostałe składniki.
6. Przez min. 5 minut wyrobić ciasto wiertełkami miksera.
7. Odstawić do wyrośnięcia.
8. Wyrobić ciasto jeszcze raz.
9. Przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do ponownego wyrośnięcia.
10. Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni.
11. Dopiekać około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz