niedziela, 20 marca 2011

Migdałki

     Uwielbiam migdały! Często objadam się nimi garściami, więc masa marcepanowa to jeden z moich ulubionych słodyczy. Oczywistym jest, że łatwe w przygotowaniu migdałki musiały mi posmakować. Nie rozpuszczają się w ustach jak to robią słynne makaroniki, ale są chrupkie, lekko rozciągliwe i przede wszystkim mocno migdałowe. Stanowią alternatywę dla bezów, są bowiem smacznym i zdrowym sposobem wykorzystania białek. Najlepiej smakują dzień po upieczeniu, trzeba je jednak dobrze schować przed łasuchami- znikają w błyskawicznym tempie.
Składniki:
3 białka
150 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
30 g mąki pszennej
25 g mąki orkiszowej, typ 2000
2 szczypty cynamonu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białka z solą ubić na sztywną pianę.
2. Wmieszać pozostałe składniki.
3. Małe kopce masy kłaść łyżką na natłuszczoną blaszkę.
4. Piec na złoty kolor (około 15 minut ) w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Oj ja bym się bała je zrobić, jak siebie znam zjadłabym wszystkie naraz :)

    OdpowiedzUsuń