środa, 2 lutego 2011

Ciasto cynamonowe

     To ciasto o niezwykłym aromacie, chrupiącej skórce i wilgotnym miąższu. Ma ciemnozłocistą barwę, lecz nie tylko dzięki niej kojarzy się z miodem. Mimo niewielkiej ilości, ogromną rolę odgrywa w nim jedna z bardziej lubianych przeze mnie przypraw- cynamon. Smakiem i aromatem przypomina  placek marchewkowy. Oba są równie niepowtarzalne i proste w wykonaniu.
Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
0,5 szklanki mąki orkiszowej, typ 2000
1,5 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki oleju
1 szklanka grubo posiekanych orzechów
5 jabłek średniej wielkości
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
1. Jajka z cukrem i solą ubić na puszystą masę.
2. Dodać olej, sodę, proszek i cynamon; dokładnie wymieszać.
3. Miksować papkę, stopniowo dosypując do niej mąki.
4. Wsypać orzechy oraz jabłka pokrojone w plasterki; wymieszać.
5.  Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz