niedziela, 20 lutego 2011

Lody z karmelizowanych bananów

     Popadliśmy w lodowe uzależnienie. Teraz- zimą, żaden słodycz nie smakuje tak bardzo jak one, trwają więc poszukiwania idealnych dla całej rodziny smaków. Wczoraj tutaj natrafiłam na jeden z takich!!! Już podczas podpiekania owoców to wiedziałam. Jest niezwykły, inny od wielu mi znanych, mocno przesycony pełnią, którą niosą z sobą pieczone banany. Każde mieszanie gęstniejącej masy kończyło się wyjadaniem, a lodów oczywiście ubywało. Najwspanialszy efekt jest dopiero na końcu, gdy już dokładnie się zmrożą- wtedy właśnie jest pewne, że wszystkie składniki są w idealnych proporcjach. Jutro więc znów będziemy czekać na kolejną porcję, która trafi do zamrażalnika.
Składniki:
3 średniej wielkości dojrzałe banany, obrane ze skórki
70 g jasnego cukru trzcinowego
1 łyżka masła
375 ml mleka tłustego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
Sposób przyrządzenia:
1. Banany pokroić w  plasterki o grubości 2-óch centymetrów.
2. Dno płaskiego naczynia wysmarować masłem.
3. Obsypać go połową cukru.
4. Ułożyć na nim plasterki bananów, posypać je resztą cukru.
5. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 20 minut.
6. Odwrócić plasterki na drugą stronę.
7. Zapiekać kolejne 20 minut.
8. Całość (banany i syrop ) zmiksować z resztą składników aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
9. Przełożyć masę do płaskiego szczelnego pojemnika, schłodzić w lodówce.
10. Mrozić kilka godzin, mieszając co godzinę widelcem do czasu, aż masa zacznie stawiać opór.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz