sobota, 12 lutego 2011

Krupniczek

     Tak, krupniczek, nie krupnik! Po pierwsze bardzo lubię tę zupę, po drugie zagęszczam ją nie grubą kaszą, lecz drobną kaszką orkiszową. Z nią smakuje zupełnie inaczej. Pewnie każdy ma jakieś krupnikowe wspomnienia przedszkolne, ja dobre. Gotowali nam go zapewne dlatego, że to lekkostrawna zupa; w szpitalach też to robią. Dla mnie to coś tradycyjnego, prostego, sycącego. No i pełnego warzyw!!! Nie w każdej zupie jest okazja na taką ich ilość!
Składniki:
0,5 pora
1 cebula
marchewka
pietruszka
pół selera
2 łyżki zielonego groszku
2 ziemniaki
5 łyżek kaszki orkiszowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała gałązka lubczyku
pół fileta z kurczaka
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
maggi do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obrać, umyć, posiekać.
2. Na rozgrzanym oleju dusić warzywa aż do zmięknięcia.
3. Do zagotowanego 1,5 litra wody dodać liście laurowe, lubczyk, ziele i  pokrojonego w kostkę fileta.
4. Gotować około 10 minut
4. W garnuszku rozmieszać kaszkę z połową szklanki wody.
5. Wrzucić do ziołowego wywaru warzywa, dodać kaszkę.
6. Gotować około 7 minut, co jakiś czas mieszając, by kaszka nie przywarła do dna.
6. Dodać pietruszkę
7. Doprawić do smaku.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam krupnik! Krupniczek z kaszką orkiszową pewnie ani trochę nie ustępuje mu smakiem! Z pewnością wypróbuję:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń