niedziela, 6 lutego 2011

Zupa krem z soczewicy

     Zupa ta doskonale rozgrzewa i syci, świetnie więc wkomponowuje się w zimową aurę. Ma aksamitny, delikatny smak. Barwą przypomina pomidorową, zaś smakiem grochóweczkę. Jest prosta w przygotowaniu, niezbyt czasochłonna, no i przede wszystkim bardzo zdrowa. Znam ją jeszcze z czasów studenckich, czasem specjalnie dla niej chodziłam do jednego z barów na obiad.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
0,5 szklanki brązowej soczewicy
1 cebula
min. 4 ząbki czosnku
2 marchewki
0,5 małego selera
3 łyżki płatków jęczmiennych
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kurkumy
Sposób przyrządzenia:
1. Namoczyć soczewicę na około 1 godzinę.
2. Skrojone warzywa poddusić na oleju przez około 5 minut.
3. Wmieszać w nie opłukaną soczewicę, dusić kolejne 5 minut.
4. Zalać litrem wrzątku, dodać płatki, koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę.
5. Gotować do zmięknięcia soczewicy.
6. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać posypaną pietruszką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz