wtorek, 15 lutego 2011

Surówka z kapusty kiszonej

     Niesamowite słońce dzisiaj! Zimno, choć nie aż tak, jak na luty przystało i... Wiosennie. Pierwsze pazurki naszych działkowych krokusów i czosnku przebiły strach przed chłodem. Chciałabym jeszcze nacieszyć się śniegiem (co to za zima bez niego? ), ale radość z promieni słońca i budzącego się pod ziemią życia jest wielka. Na stole więc też radosna, witalna surówka. Właściwie prosta, więc nie ma się nad czym roztkliwiać, ale... Uwielbiamy ją! Znowu to najważniejsza i najszybciej znikająca część obiadu. Przypominam więc tutaj bardziej niż podaję przepis na zrobienie tak oczywistego.
Składniki:
5 garści kapusty kiszonej
2 małe jabłka
1 średnia marchewka
1 cebula średniej wielkości
1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta kminku
Sposób przygotowania:
1. Jabłka utrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
2. Marchewkę zetrzeć na oczkach grubych.
3. Drobno posiekać cebulę.
4. Wymieszać wszystko razem z olejem, koperkiem i kminkiem.
5. Posiekać drobno kapustę i wmieszać w pozostałe składniki surówki.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz