sobota, 5 lutego 2011

Ciasto toffi bez pieczenia

     Bardzo lubię to ciasto, szczególnie z powodu niesamowitego połączenia dwóch wyrazistych smaków: słodkiego i słonego. Doskonale się komponują i sprawiają, że nie można narzekać na nadmiar żadnego z nich. Już kilka razy zabierałam się za zrobienie go (zawsze jadłam wykonane przez mistrzynię ciast- Aurelię ), ale odstraszał mnie skomplikowany przepis. Okazał się nie aż tak trudny, lecz sprawił, że w kuchennym kranie urosła sterta naczyń. Prawdziwą trudnością jest przymus czekania na skosztowanie go, który zajmuje przynajmniej jeden dzień. Tylko wtedy jednak krakersy odpowiednio zmiękną. Nie piecze się go, tylko przekłada kremami 3 warstwy herbatników. Przepis znalazłam tutaj; muszę przyznać, że jest to najlepsza z jedzonych przeze mnie wersji- najlżejsza, najmniej słodka.

Składniki:
KREM BUDYNIOWY:
3,5 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki mąki
1opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
250g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
MASA TOFFI:
500 ml śmietany kremówki 35%
1 duża puszka słodzonego mleka skondensowanego
BITA ŚMIETANA:
500 ml śmietany kremówki 35%
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie śmietanfixu
DODATKOWO:
2 opakowania krakersów (razem 400 g )
łyżka gorzkiego kakao
Sposób przyrządzenia:
1. Puszkę  mleka skondensowanego gotować pod przykryciem (zarówno pokrywką jak i całkowitym zanurzeniem w wodzie ) przez 2 godziny.
2. Zostawić we wrzątku aż do całkowitego ostygnięcia.
3. Blaszkę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć warstwą krakersów.
4. MASA BUDYNIOWA: Zagotować w garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i cukier.
5. Zmiksować 1,5 szklanki mleka, żółtka, budyń, mąkę.
6. Do gotującej się masy stopniowo wlewać powyższy mix.
7. Należy nieustannie mieszać masę, najlepiej robić to zarówno trzepaczką (by składniki się dobrze połączyły ), jak i łyżką (by nie przywarła ).
8. Gdy budyń zabulgota, wyłączyć.
9. Dodać drobne kostki masła oraz ekstrakt.
10. Dokładnie wymieszaną, jeszcze ciepłą masę wylać na warstwę krakersów na blaszce.
11. Przykryć masę budyniową kolejną warstwą krakersów.
12. MASA TOFFI: Ubić śmietankę  z zagotowanym wcześniej mlekiem skondensowanym.
13. Wlać masę toffi na krakersy.
14. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów.
15. BITA ŚMIETANA: Ubić na sztywno śmietankę, oba cukry i śmietanfix. 
16. Nałożyć bitą śmietanę na wierzch ciasta.
17. Z pomocą małego sitka białą warstwę posypać kakaem.
18. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz