sobota, 29 stycznia 2011

Duszona marchewka

     Planując obiad zwykle zaczynam od zastanawiania się nad główną jego częścią- warzywem. Tak, to u nas w domu zdecydowanie podstawa najważniejszego z posiłków! Marchewka często nim bywa. Tą z dzisiejszego przepisu nauczył mnie robić Andrzej, z czasem w niewielkim stopniu zmieniłam przepis. Jest niezwykły, ponieważ jak żaden wydobywa z marchewki jej słodycz, uwypukla soczysty, radosny kolor. Nasz synek nazywa ją frytkową marchewką i z ogromnym smakiem zajada.
Składniki:
5 marchewek
6 łyżek masła
woda wg potrzeb
szczypta soli
łyżka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
1. Masło rozpuścić na patelni, zmieszać z solą.
2. Marchewkę obrać i pokroić w średniej grubości słupki.
3. Dusić pod przykryciem na maśle, aż zmięknie i nieco się skurczy.
4. Jeśli wchłonie zbyt dużą ilość masła, podlać niewielką ilością wody.
5. Posypać koperkiem, wymieszać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz