wtorek, 11 stycznia 2011

Sałatka kalafiorowa

     Od kilku dni porządkuję zeszyt z przepisami- mnóstwo w nim karteczek, które wartałoby przepisać, czy wkleić, ale wiecznie brakowało na skrupulatność czasu. Teraz go mam, nadrabiam więc mnóstwo zaległości. Natrafiłam na przepis sałatki cioci Moniki o dość oryginalnym, wyraźnym smaku, którą polubiłam od pierwszej zjedzonej łyżeczki. Z pewnością zainteresuje smakoszy właśnie z powodu swojej niepowtarzalności. Jest lekka, o zdecydowanie orzechowym smaku. Nie wymaga zbyt wielu składników, czas przygotowania jest krótki. Jedynym problemem przygotowania jej jest sezon na kalafiory, który  niestety nie trwa cały rok...

Składniki:
1 mały kalafior
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
miód do smaku
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Rodzynki namoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie.
2. Kalafior oczyścić z liści i łodygi, umyć, sparzyć wrzątkiem.
3. Różyczki zetrzeć na tarce o dużych otworach.
4. Orzechy drobno posiekać, połączyć ze startym kalafiorem.
5. Odsączone rodzynki wsypać do kalafiora i orzechów.
6. Majonez połączyć z jogurtem, solą i miodem.
7. Sos wmieszać w pozostałe składniki, schłodzić.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz