sobota, 15 stycznia 2011

Groszek po francusku

     Przeglądam ostatnio wiele przepisów, eksperymentuję. Nawet moje tradycyjne dania pod ich wpływem nieco modyfikuję i muszę przyznać- to korzystne zmiany. Czasem choćby jedna z przypraw więcej daje niesamowity efekt. Nowości bardzo mnie kuszą, z różnym skutkiem jednak trafiają do naszych ust. Posmakowało nam bardzo połączenie słodkiego groszku z sałatą, znalezione tutaj . Jest dosyć zaskakujące, ciekawe. Oryginał był dla mnie nieco za słodki i jednorodny, dlatego pokusiłam się o dosypanie koperku, który zdziałał cuda.

Składniki:
3 małe albo 2 duże cebule dymki
1 łyżka stołowa niesolonego masła
1 kropla oleju czosnkowego (lub innego oleju)
1 mała sałata masłowa lub niewielka część kapusty pekińskiej
2 filiżanki mrożonego groszku
½ filiżanki bulionu z kurczaka
Sposób przyrządzenia:
1. Cebule skroić, poszatkować i zeszklić na tłuszczu.
2. Dorzucić do niej grubo skrojoną sałatę.
3. Po zwinięciu się jej liści, dodać groszek i bulion.
4. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia, aż wszystko zmięknie.
5. Posypać koperkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz