Znalazłam w końcu przepis na chleb, który zachwycił mnie tak totalnie!!! Jest lekko kwaśny, trochę mokry, z chrupiącą skórką, no i z orkiszu, z którego staram się od trzech lat piec właściwie wszystko. Można dostać kilka odmian mąki z niego, co bardzo ważne podczas pieczenia. Używam tej z numerem 2000, czyli z pełnego przemiału. Mieszam ją z mąką pszenną, by ciasto nie było zbyt suche- to jedyna modyfikacja, jakiej dokonałam w przepisie znalezionym tutaj. Chleb ten jest prosty w wykonaniu, jednak co ważne- jak niemal każdy potrzebuje czaaasu. Przygotowanie go zajmuje półtora dnia, dlatego trzeba pamiętać, iż jest to receptura dla tych, którym się nie spieszy. Zakwas przechowuję w lodówce; robię go czasem więcej, by przygotować barszcz biały.
Składniki:
ZACZYN:
50 g zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej (typ 2000 )
100 g wody
75 g mąki orkiszowej (typ 2000 )
100 g wody
CIASTO WŁAŚCIWE:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej (typ 2000 ) i pszennej- pół na pół
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej
30 g miodu
500 g mąki orkiszowej (typ 2000 ) i pszennej- pół na pół
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki (10 g) soli morskiej
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
2. W zaczyn wmieszać składniki ciasta właściwego.
3. Zagniatać ręcznie lub wiertełkami miksera do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
4. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
5. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy, znów pozwolić ciastu wyrosnąć.
6. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
6. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
7. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz